Sunday, August 18, 2013

RaYa 2013 (raya terakhir bersama mek)

BISMILLAHIRAHMANI RAHIM terlebih dahulu ku ingin mengucap selamat hari raya aidilfitri untuk semua kawan2 blogku, maaf zahir dan batin andai terlanjur komen dan terkasar bahasa...


Walaupun lama aku tidak menulis blog tetapi aku tetap rindukan  blog ni. Mungkin ramai yang sudah mengabadikan gambar2 kenangan kalian di fb dan blog..gambar kenangan rayalah katakan. Seperti biasa saya agak malas untuk mengupdate gambar di fb atau blog. malas tahap gaban orang kata hihihi, takpelah cerita jelah. Tu pun oklah dari  ku biarkan blog ini bersawang.


Seperti di tahun sudah anniversaryku jatuhnya pada 18.8.2013 syukur alhamdulillah sembilan belas  tahun sudah. Masih lagi dalam mood raya dan tak beberapa hari lagi hari kemerdekaan. Hanya doa yang mampu ku panjatkan semoga jodoh kami kekal abadi hingga ke hujung nyawa amin.


Nak berkongsi cerita raya tahun ni. Setelah dua tahun dapat lesen p inilah pertama kali balik kampung drive sendiri. Dengan menaiki kereta paling kecil di dunia aduyai sabar je lah tu je yang termampu buat masa sekarang ni. 

 

Walaupun anakku baru dapat lesen dua bulan tetapi dia cekap memandu. Biasalah anak lelaki semangatnya kuat. Raya tahun ni paling seronok sebab dapat beraya dengan mek dan ayahku tercinta, cuma sedih bila melihat kesihatan mek yang semakin buruk. Kalau dulu mek berisi tetapi sekarang  mek kurus hanya tinggal kulit dan tulang sahaja, berderai air mataku bila melihat mek yang kurus kering. Apalah dayaku nak balik sokmo bukannya senang, hanya mampu yang dapat ku panjatkan semoga mek sihat sejahtera seperti dulu2.


Berbalik kepada cerita rayaku, balik ikut LPT jalanya tak  jem berbanding balik ikut Gua Musang. Terpaksalah banyak kali berhenti sebab kereta kecik. Alhamdulillah setelah melalui berbagai dugaan akhirnya sampailah jua di kampung. Di tengah2 hutan di  hulu Trengganu tiba2 hujan turun dengan lebat hampir tak nampak jalan, hanya berpandukan line putih je...malam gelap pekat hanya bertemankan lampu kereta yang sekali2 sekala melalui jalan hutan...aduhai sungguh mencabar...tahniah kepada anakku hebat memandu....

 

Sampai di kampung terkejut mek bila melihat anaK kesayangannya pulang beraya di kampung.Ayah kemainlah gembiranya. Mujur balik kata ayah. Sampai di rumah mek sedang membalut  ketupat pulut kegemaranku. Dalam keadaan tak sihatpun dia masih hendak buat ketupat. Itulah mek dan pulut tidak boleh di pisahkan, sebelum ini mek selalu di jemput ke majlis kenduri khawin untuk buat pulut kuning. Pulut mek paling sedap bagi aku, begitu juge ketupat mek tersangat sedap. Air tangan ibu yang terbaik.


Pagi raya yang memilukan kerana kakak iparku lambat sangat bersiap hendak ke masjid, mekk sudah menanti di tanga. Ayah kata cepat2lah nanti orang tinggal, rupanya Hafizpun pergi tinggalkan mek jua.Aku ingat dia tunggu mek, kasihan mek jalan kaki dan menumpang Lina jiran kami. 

Kata mek kalau lambat2 nanti orang penuh tak ada tempat nak duduk. Orang muda bersiapnya lama. Maafkan kami mek...ampunkan kami  mek, kami sayangkan mek. Kami doakan semoga mek cepat sembuh...

 

p/s aku sudah sedaya upaya ikhtiar dan berdoa tetapi akhirnya mek pergi jua...andai kata mek pergi awal ke hospital mesti mek masih di selamatkan....aku sanggup mendermakan sebelah buah pinggangku untuk mek...tetapi akhirnya mek pergi jua...al Fatihah...