Monday, October 1, 2007

~Ceritaku lagi~

Assalamualaikum

Tiada apa-apa cerita yang menarik bulan-bulan puasa begini. Cuma kalau tak update rasa seperti blog ini di tinggalkan. Nampaknya bahang hari raya dah terasa...lagu-lagu raya agaknya dah lama berkumandang. Dari blog ke blog ku kunjungi juga blog yang tidak seberapa ini di selitkan dengan lagu-lagu raya.

Malam jumaat lepas aku dan famili berbuka puasa di rumah kawan seopis suamiku di Jalan Klang Lama. Sembang-sembang tak sedar jam dah pukul sembilan malam. Terlepas terawih di masjidlah mereka malam tu. Tak mengapa katanya...ketika mula-mula ramadhan ramailah yang datang terawih. Tetapi sejak akhir-akhir ini semakin kurang. Habis banyak ada empat saf saja. Begitulah orang semakin sibuk hendak menyambut hari raya. Tetapi bagiku tidak ada apa-apa yang perlu di buat dan perlu di sediakan. Apa yang ada saja...rasanya semenjak umurpun dah semakin meningkat ni dah tak berminat untuk buat persiapan raya. Cukuplah untuk anak dan buat ala kadar saja. Asalkan tetamu datang ada makananpun cukuplah. Bagiku tiada yang lebih membahagiakan kalau dapat balik beraya di kampung, berjumpa dengan ibu bapa dan keluarga. Dalam kata tak nak balik akhirnya aku dapat jugak pulang ke kampung pada hari raya kedua. Yang penting dapat jumpa emak dan ayah.

Semalam aku bersms dengan Epel...dah biasa dah kekadang hari-hari aku kacau dia dengan sms aku hihihihi.... sorry ek Epel. Kalau tidak bertanya khabar ada saja cerita yang aku sms. Tanpa plan tanpa apa aku ajak dia dan suaminya berbuka puasa...aku kata kalau jadi nak masak ni. Masak apa yang ada dalam peti ais saja. Lepas tu aku calling-calling suamiku suruh dia beli lauk dan apa yang patut untuk tetamu. Dalam sibuk bersusah payah mereka datang juga. Alhamdulillah..rezeki tu banyak pula dengan pisang nangka hasil kebun di belakang rumahku...bolehlah untuk menajamu mereka. Nak ajak hari minggu tahu-tahu sajalah mereka ke sana sini. Liapun agak susah jugak nak datang bulan puasa ini...majlis situ sini.

Yang aku pelik...cuma semalam paling sedap aku berbuka puasa...sebelum ini aku kekadang tak berapa lalu. Makanpun ambil nama saja. Tetapi berbuka kelmarin paling sedap. Itulah seronoknya bila makan beramai-ramai. Semuanya sedap hehehe. Biasalah kalau makan ramai-ramai seronok. Di negara kita mewah dengan makanan tetapi di negara lain banyak yang kebulur tiada apa yang hendak di makan. Di sini kekadang banyak berlaku pembaziran. Terlampau mewah sangat hinggakan tidak tahu apa yang hendak di makan. Tapi yang pasti apa yang kita makan halal dan tiada syubhah.

Eh lupa nak cerita...sebut pasal syubhah halal haram makanan...terus terang aku katakan...kalau ada benda-benda yang aku ragui..seperti sejak akhir-akhir ini kes ayam yang di suntik dengan enzim babi, aku langsung dah tak makan ayam tu. Tetapi alhamdulillah semenjak di perkenalkan dengan ayam organik di grup Uzar dan grup tenungan dan ikhtibar. Sekarang ni hanya ayam itu saja aku dan famili makan. Isinya yang pejal...tak banyak lemak..berbeza dengan ayam yang aku makan sebelum ini..nak bersiangpun hanyir..banyak lendir. Cuba bayangkan peha ayam daging biasa dengan ayam organik banyak bezanya. Ayam daging biasa pehanya besar. Teringat ketika Ustaz Wan Sohor Bani Leman ketika membei kuliah maghrib di surau An Nur di Bandar Countryhomes suatu ketika dahulu...dia panggil ayam daging ayam pam . Tapi ayam organik tak ubah seperti ayam kampung. Sedap lagi ayam ni. Eh.... bukan nak promosi laaa. Tapi bagiku kalau benda-benda yang aku ragui aku memang ambil peduli dan aku tidak akan mengambilnya lagi. Sebelum ini selalui juga makan kat ayamas dan beli KFC...tetapi sekarang nak makan masak sendiri...lagi selamat.

Untuk makluman semua.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yang biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi. Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan . Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting. Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan beliau telah merayau-rayau dikawasan sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan.Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersama kemudian dijadikan burger.

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.

Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia . Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja.
Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu. *frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.

~Na'uzubillah hi min zalik...aku tak tahu betul atau tidak sumber yang di hantar oleh rakanku ini. Ramlee burger bagaimana pula?


0 comments: