Wednesday, January 2, 2008

~Hari pertama persekolahan nostalgia lama~

Assalamualaikum....

Posting pertamaku di awal tahun 2008, tiada apa cerita yang menarik yang hendak aku kongsikan bersama kalian dek kesibukan mengurus keperluan anakku untuk memasuki ke asrama pada 6.1.2008 ahad ini. Rupanya banyak keperluan yang hendak di siapkan maklumlah ini pertama kali pengelaman menghadapi anak hendak ke asrama tentulah banyak yang perlu di sediakan. Hmm..nampaknya inilah pengelaman pertama dan terakhirku mengalami detik-detik begini. Tetapi tidak tahulah kalau di izinkan tuhan aku masih lagi melalui detik-detik indah ini untuk kali kedua dan seterusnya insyaallah.

Hari ini merupakan hari pertama persekolahan untuk penggal satu sessi persekolahan 2008. Tentunya ibu bapa sibuk menghantar anak-anak mereka yang baru melangkah ke alam persekolahan. Terkenang saat Hafiz menjejaki kakinya ke tahun satu di Sek Keb Taman Desa2 Bandar Countryhomes awal tahun 2002 enam tahun lalu. Masih terbayang-bayang lagi detik itu, tatkala ibu bapa sibuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah aku tidak seperti ibu-ibu yang lain kerana aku tidak berpeluang untuk merasai detik-detik itu kerana Hafiz cuma di hantar ayahnya sahaja ke sekolah. Sebak dan terharu tidak dapat di bayangkan tetapi aku cuba kuatkan hati ini. Bukan tidak sayang anak tetapi keadaan yang tidak mengizinkan ketika itu. Alhamdulillah Allah maha mengetahui kerana Dia mempermudahkan urusanku. Hafiz di takdirkan tidak ada masalah untuk ke sekolah biarpun tiada sesiapa yang menunggunya, dia sudah biasa ke sekolah tadika sedari umurnya empat tahun lagi... mungkin juga dia memahami situsi ibu dan ayahnya bagaimana. Begitu juga ke sekolah agama pun tiada masalah kerana di Countryhomes ibarat kampung keduaku. Ada sahaja hamba Allah yang menolong Hafiz biarpun orang Indon sekalipun tetap prihatin dengan kami. Namun begitu terlalu banyak dugaan yang telah kami lalui.......tetapi alah bisa tegal biasa, terima apa sahaja ketentuan dari-NYA. Mudahan Allah permudahkan segala urusan kami dunia dan akhirat. Insyaallah aku akan merasai pengelaman menghantar anakku ke asrama ahad ini........2 comments:

salam..selamat menyambut tahun baru..semoga anak kak awwa di permudahkan melalui hari persekolahan

salam arsaili teima kasih ya insyaallah semoga di permudahkan urusan dunia dan akherat amenn.salam tahun baru 2008..khamis 1 muharram.......