Monday, August 17, 2009

tarikh itu hadir lagi~15 tahun~

Tarikh ini datang lagi hari ini 18 Ogos 2009 bersamaan dengan 26 syaaban 1430 hijrah.( alamak tiap-tiap tahun nak kena tulis ke?)

Seperti biasa hadirnya tarikh ini tidak memberi makna apa-apapun bagi Kak Awwa. Tiap-tiap tahun tarikh itu akan hadir juga, selagi masih bernafas tarikh itu akan di kenang biarpun tidak ada sambutan. Hanya ucapan syukur alhamdulillah kerana di panjangkan jodoh. Harap berkekalan hingga kehujung nyawa. Hanya mati yang akan memisahkan kami.


Masih terbayang lagi tarikh bersejarah ini lima belas tahun yang lalu. Masih segar di ingatan tiga hari hendak melangsungnya majlis pernikahan orang ramai heboh memperkatakan tentang pernikahan Kak Awwa. Ada yang tidak sangka kerana anak bungsu Pak Long( ayah Kak Awwa) hanyalah seorang gadis kekurangan yang hanya terperuk di kamar usang. Tiba-tiba hendak bernikah dengan orang jauh. Manakan tidak gadis-gadis sebaya Kak Awwa semuanya sudah tidak ada di kampung ketika itu. Ada yang sudah bernikah, menyambung belajar dan kerja kilang di bandar-bandar besar. Zizah anak Pak Harun kerja kilang di Johor. Setiap kali pulang pasti akan datang bercerita dengan Kak Awwa. Leha dan Imah anak Che Ngah Aini menyambung belajar. Aisyah kawan akrab Kak Awwa tinggal di Terengganu di rumah ayahnya. Sunyinya kehidupan Kak Awwa. Kakak yang rapat den gan Kak Awwa nun jauh di Sarawak mengikuti suaminya kerja di sana, yang lain-lain semuanya sudah berumah tangga. Rutin harian mengajar mengaji anak-anak sekampung dan belajar mengaji dengan Ustazah Ramlah di madrasah yang berdekatan rumah. Selebihnya hanya memerap di dalam bilik bertemankan radio, kertas dan pena. Mungkin ketika itu hanya itulah hiburan. Berlainan dengan zaman sekarang kerana banyak teknolongi canggih untuk berhubung. Kerana kesepian hanya warkah dari teman dan kenalan menghiburkan hati ini setiap kali tiba. Allah itu Maha Adil di takdirkan bertemu jodoh dengan orang jauh. Hanya di radio nostalgia lama mengikat ikatan suci hingga kehari ini. Jodoh pertemuan telah di aturkan oleh Tuan Punya Dunia( pinjam ayat Akhil Hayy).

"Nampaknya bulan lapan ni ramai orang nak bekwoh(kenduri), dengar-dengarnya rumah pak long pun nak bekwoh nikah anak bungsu dia". "Heeh rumah pok long nak bekwoh nak nikoh sapo?" "Laa tak tau ko Awwa anak bungsu dia tu" "Biar betul denge sapo?" Takdok bunyi kaba pung"? Itulah di antara cakap-cakap jiran sekampung Kak Awwa. Sebelum ini mereka tidak tahu, ada merisik dan bertunang.

Tiga hari nak menikah baru diorang tahu, itupun ayah dan mek menjemput mereka. Biarpun majlisnya tak ubah seperti majlis tahlil tetapi agak meriah kerana semuanya hendak datang.
"Kak Cik( panggilan orang kampung kepada mek Kak Awwa) kalu Awwa tak ghoyatpun kita nak gi jugok. Masa kito nikoh Awwa bagi hadioh tetapi dio yang nak nikah tok sir ghoyat kito pulok". Kak Awwa langsung tak menjemput kawan-kawan kecuali kawan rapat Aisyah, yang lain-lain semuanya mek Kak Awwa. Kalau hendak di kenangkan penuh sarat dengan nostalgia akan di kenang selagi hayat di kandung badan.

Untuk suamiku terima kasih kerana meletakkan diri ini di tempat yang paling mulia di sisimu. Memberi peluang bergelar seorang isteri. Kalau dulu tidak pernah impikan sebuah perkahwinan( siapalah yang sudi). Namun takdir Allah tidak siapa yang tahu. Terima kasih Tuhan kerana beri peluang untuk hambaMU ini bergelar isteri dan ibu. Allah Maha Besar. Selamat ulang tahun perkahwinanku yang ke 15, moga-moga kita akan berjodoh pula di SANA nanti Insya Allah.

p/s kepada yang tak faham loghat Kelate tu minta maaflah ya( sebab ada tulis loghat negeriku sikit-sikit). Zaman lo ni orang dah banyak pehe loghat negeri lain.

~Tak perlu bunga mahal bunga cinapun wangi, familyday di Langkawi hari tu merupakah hadiah ulang tahun perkahwinan~

5 comments:

jodoh pertemuan dan ajal maut semua nya di tangan Tuhan..Syukur alhamdullilah.

Sudah tercatat semenjak azali lagi..kalau itulah yg di namakan jodoh terimalah seadanya...

wahhh.. sy terlambat la sikit tapi nak ucap juga.. Happy belated anniversary buat akak awwa dan abg fadil.. semoga berbahagia sokmo ..ya Insyaallah Ameen

Terima kasih keshi. Begitulah hendaknya. Hanya mati yg memisahkan.........