Saturday, August 29, 2009

Sayang hajat tak sampai

Rasa rajin pula hendak up date blog ni. Membaca sahaja penulisanku dan penceritaanku orang dah tahu tahap manalah pengetahuanku dalam erti kata lain setakat mana pendidikanku. Erm setakat ni jelah, tetapi alhamdulillah bolehlah di katakan celik IT kalau nak dibandingkan dengan orang yang tak tahu langsung tentang IT dan blog( bukan angkat bakul sendiri ni hihihi). Ramai kawan-kawan di pejabat suami yang tidak ambil tahu tentang blog dan Internet. Ramai yang minta tolong suami Kak Awwa ajarkan mereka buat blog dan apa-apa saja tentang komputer. Di ofis mereka hanya buat kerja je dengan komputer dan IT, kalau bab-bab blog jarang yang ambil tahu. Kalau baca blog orang mereka suka kata suami Kak Awwa.

Dengan dukacitanya di maklumkan manuskrip anda di tolak kerana tidak memenuhi syarat-syarat yang di ingini(lebih kurang macam ni lah emel yang di hantar kepada Kak Awwa, Kak Awwapun dah ingat-ingat lupa sebab terdelete). Ya jawapan itu tidak mengecewakan Kak Awwa kerana sudah agak dah, malah Kak Awwa berterima kasih banyak-banyak kepada mereka). Sebab terlalu lama pihak sana memberi jawapan(kata editor ikut giliran). Tahun 2008 kita hantar manuskrip tu(kalau tak silap Kak Awwa ada cerita yang adiknya datang mengambil manuskrip tu kat rumah di entry yang lepas-lepas) awal tahun 2009 di bulan Februari pihak sana beri jawapan hitam putihnya. Sahabat Kak Awwa Lea yang pada mulanya bawakan sebahagian manuskrip tu kepada Puan Sifu. Tak mengapalah ianya tidak akan berakhir di sini, akan Kak Awwa belajar dan belajar lagi menulis biarpun dalam blog ni. Sekurang-kurangnya kita tahu kesilapan kita. Dan mereka ada hak untuk menolak dan menerima mana yang terbaik untuk mereka menilainya.

Sedari dulu lagi Kak Awwa minat menulis, di zaman persekolahan Kak Awwa selalu mengirimkan karya di radio Kota Bharu dan tersiar( Kak Awwa masa tu menulis cuma mengunakan kertas kajang dan menulispun tulisan sebiji-sebiji, sebab masa tu manalah ada komputer, kalau adapun mek Kak Awwa tak mampu hendak membelinya). Bila dah ada komputer dan IT, lebih memudahkan kerja Kak Awwa pernah karya Kak Awwa tersiar di malajah ibu beberapa kali dan di bayar beberapa kali. Ketika itu tinggal di Rawang kenal dengan editor majalah ibu. Kak Awwa tahu setakat mana tahap penulisan Kak Awwa dan orangpun dapat menilainya. Tetapi sekurang-kurangnya itu cara kita, tidak ciplak idea dan gaya penulisan orang. Gaya bahasa Kak Awwa pun agak lintang pukang mungkin sebab itu manuskrip di tolak biarpun sebelum di terima manuskrip tu, editor kata akan terima walau bagaimanapun keadaannya(manuskrip tu) dan akan di edit dan sebagainya. Mungkin manuskrip lain lebih baik lagi, bahasa Kak Awwapun tak tinggi berbanding orang lain tak mengapalah Kak Awwa redha. Walau bagaimanapun Kak Awwa gembira kerana pernah berhubung dengan Puan Sifu dan editor itu. Siapa tak kenal penulis glamer ini sebut je orang akan kenal. Novel-novelnya semuanya meletup. Kak Awwa memang minat giler membaca novel hasil karyanya selain dari novel Sharifah Abu Salam, Ramlee Awang Mursyid, John Noarafizan, Aisya Sofea, Narazlina/Kak Norz dll. Selalunya Lea dan Epel yang memberi pinjam novel mereka kepada Kak Awwa.

Tahun lepas Puan Sifu mengirim sms, sampai kehari ini Kak Awwa masih simpan lagi sms itu sebagai kenangan, tetapi hari ini sudah tiada lagi. Mungkin Puan Sifu sudah tidak ingat Kak Awwa lagi. Kata editor tu jangan berputus asa belajar lagi( terima kasih insya Allah). Hari ini Kak Awwa tengok balik manuskrip tu, di hati kecil ini teringin hendak mengubah itu dan ini menjadi sebuah novel( Dari bahasa tunggang langgang nak jadi bahasa yang indah dan sedap di baca). Tetapi Kak Awwa memerlukan bimbingan dari orang. Tetapi entahlah...Kak Awwa tak tahu mungkinkah impian ini akan menjadi kenyataan atau ianya hanya sekadar mimpi dan angan kosong Kak Awwa sahaja? Tetapi yang Kak Awwa tahu Kak Awwa minat. Semua orang boleh menulis tak kiralah nak tulis apa saja yang penting itu hasil karya kita.

Selagi ada blog ni Kak Awwa tak sunyi, sekurang-kurangnya untuk menghiburkan diri sendiri. Malam tadi terima sms dari bekas anak murid( Tie) dia ungkit kisah lama, dia kata kenangan bersama Kak Awwa tak mungkin di lupakan. Tie lah yang menjadi mangsa Kak Awwa suruh beli sampul surat dan kertas kajang, Tie jugak yang Kak Awwa marah kerana mengaji tak ikut tajwid. Bila Kak Awwa tanya berapa huruf maal ghunah Tie tak boleh jawab, Kak Awwa marah Tie sampai keluar air mata. Tetapi lepas mengaji Tie tolong Kak Awwa pergi beli sampul surat hehehe.

Erm Kak Awwa tersenyum dan rasa terhibur terima sms dari anak gadis ni. Dia merupakan kawan kepada YusNira yang selalu datang ke rumah Kak Awwa ketika belajar di UM dulu. Nira jugak menjadi mangsa Kak Awwa membeli kertas kajang dan sampul surat. Memang susahlah nak buang kenangan lalu.

Kalau dapat di putar balik kenangan tu kan seronok hehehe. Erm tentu seronoknya......

~jangan takut jatuh ke bumi
bingkas bangun melangkah lagi
ke depan, lari dan terbang menuju bintang
hanya kau saja yang bisa menentu
arah hidupmu~
OaG

2 comments:

salam akak.. sy pun suka mengarang, tapi suka2 jer.. apa lagi nak sy buat dr terlentang kat katil tu kalo ada tenet ni bleh dok ralit ngan siber

salam maiyah..nasiblah ada tenetkan,kalau tidak org macam kita ni tentulah tak berkembang pala hotak ni kan...hehehe

akak memang suka nulis x kiralah tulis apapun..kekadang kalau ada pen dan kertas contengpun suka..tp melukis x reti pulakkan...